Στις 24 Απριλίου 2018, θα διεξαχθεί η τελετή βράβευσης του πρώτου παγκύπριου διαγωνισμού «Αειφόροι Παράκτιοι Χώροι Ποτού και Εστίασης». Ο διαγωνισμός και η Τελετή Βράβευσης στοχεύουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών παράκτιων χώρων εστίασης και ποτού ώστε να καταστούν υπεύθυνοι για την προστασία της παραλίας και να περιορίσουν την ποσότητα σκουπιδιών, κυρίως πλαστικών, που εγκαταλείπονται από τους λουόμενους. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχου διαγωνισμού στην Ευρώπη, η δράση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών οργανισμών, σε μια προσπάθεια, ξεκινώντας από την Κύπρο, ο διαγωνισμός να «βγει» στο εξωτερικό.

Ο διαγωνισμός είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, στο πλαίσιο του έργου «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην θάλασσα της Κύπρου» το οποίο βραβεύτηκε από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό BeMed (Beyond Plastic Mediterranean). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από την ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) και η Τελετή Βράβευσης έχει την θερμή υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας.

Οι πρακτικές που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη πενταμελή επιτροπή με βάση τα κριτήρια της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, κοινωνικής ευθύνης, καινοτομίας και βιωσιμότητας. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρουσιάζουμε τους νικητές:


Το Ammos Beach Bar κέρδισε το πρώτο Βραβείο “Beyond Plastic Litter Champion” και το Βραβείο Καινοτομίας για την πρακτική του «Καλαμάκια από ψημένα μακαρόνια»

 

 
Το Deck Beach Bar κέρδισε το Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας για την πρακτική του «Υποστήριξη ντόπιων παραγωγών μέσω συνεργασίας με την πλατφόρμα COOP Green Cluster»

 

 
Το Paradisos Beach Venue κέρδισε το Βραβείο Βιωσιμότητας για την πρακτική του «Καθαρισμός παραλίας σχεδόν κάθε μέρα για 20 χρόνια»

 

 
Το Bonamare Beach Bar Café κέρδισε το Βραβείο Βιωσιμότητας για την πρακτική του «Πρόσληψη ντόπιου προσωπικού» και το Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης για την πρακτική του «Συλλογή και δωρεά χρησιμοποιημένων τηγανελαίων σε σχολεία της περιοχής, μέσω του προγράμματος της Τηγανοκίνησης»

 


Το Socrates Beach Restaurant κέρδισε το Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης για την πρακτική του «Συλλογή και δωρεά χρησιμοποιημένων τηγανελαίων σε σχολεία της περιοχής, μέσω του προγράμματος της Τηγανοκίνησης»

 

Πιστεύουμε ότι όταν οι προσπάθειες αυτές επιβραβεύονται, δίνεται κίνητρο στους επαγγελματίες για ακόμα περισσότερη προσπάθεια. Γι αυτό, τόσο οι πρακτικές όσο και οι χώροι που τις εφαρμόζουν θα προωθηθούν σε τουριστικούς ιστότοπους και πράκτορες, γιατί η αειφορία είναι πλέον σημαντικό συστατικό της επιτυχίας και αποτελεί κριτήριο για την επιλογή του πελάτη!
 
Η Τελετή βράβευσης θα διεξαχθεί εν πλω την Τρίτη 24 Απριλίου 2018! Απόπλους από την αποβάθρα των Φοινικούδων στις 11:00 με το σκάφος M/V DOREMI, περίπλους της ακτής της Λάρνακας, και επιστροφή στις 13:00.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ θα βρείτε στο www.akti.org.cy και για το έργο «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην θάλασσα της Κύπρου» στο http://www.akti.org.cy/portfolio/fighting-plastic-pollution-in-cyprus-the-responsible-beach-bars-initiative/