Ποια είναι η Συντροφιά:

Η Συντροφιά ξεκίνησε από μία ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι η σωστή διατροφή σχετίζεται και επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων. Για μας όλα ξεκινούν από την πρώτη ύλη. Από τα προϊόντα δηλαδή που θα επιλέξουμε και θα εντάξουμε στην διατροφή μας.
Δημιουργήσαμε έναν χώρο όπου εκθέτουμε και διαθέτουμε προϊόντα διατροφής που παράγονται από ανθρώπους, περιοχές και διαδικασίες που εξασφαλίζουν την αγνότητα και την ποιότητά τους  αλλά και την  υψηλή διατροφική τους αξία.
Στον ίδιο χώρο, υπάρχει κουζίνα και εστιατόριο, όπου  ο επισκέπτης μας μπορεί να δοκιμάσει και να γευτεί τα προϊόντα μας, αλλά και πιάτα και συνταγές που με αυτές τις πρώτες ύλες ως κύριο συστατικό και την βοήθεια της παράδοσης και των παραγωγών μας ετοιμάζουμε.

Τα προϊόντα της Συντροφιάς:

Αναζητούμε παραγωγούς που γνωρίζουν και αγαπούν την δουλειά τους και διακρίνονται για την ποιότητα και την συνέπειά τους. Συνεργαζόμαστε απευθείας μαζί τους και έτσι πετυχαίνουμε την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής αλλά και την διασφάλιση της άμεσης ευθύνης για κάθε προϊόν που διαθέτουμε και χρησιμοποιούμε.

Στην Συντροφιά θα βρείτε:

  • Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ): Πρόκειται για προϊόντα που παράγονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και στην οποία οφείλονται τα χαρακτηριστικά και η ποιότητά τους. Το τοπωνύμιο συνοδεύει το προϊόν, το πιστοποιεί και το καθιστά μοναδικό προϊόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.
  • Παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών: Πρόκειται για προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους κυρίως εξαιτίας της μεθόδου παραγωγής και επεξεργασίας τους η οποία ακολουθεί κανόνες, έθιμα και πρακτικές που μεταφέρθηκαν εμπειρικά από τις προηγούμενες γενιές στους σημερινούς παραγωγούς. Η παραγωγή γίνεται κατά κανόνα σε μικρή κλίμακα, συχνά σε οικογενειακό περιβάλλον και με ελάχιστη ή μηδενική χρήση μηχανικών μέσων, εξασφαλίζοντας έτσι αυθεντικότητα και υψηλή διατροφική αξία.

 

ΑΛΙΠΑΣΤΑ (νηστίσιμα)

Τα αλίπαστα, καπνιστά και μαρινάτα ψάρια, αποτελούν σημαντική διατροφική συνήθεια των ‘καλοφαγάδων’ λόγω της υψηλής θρεπτικής και βιολογικής τους αξίας. Τα ψάρια, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυσικά ωμέγα-3, ασβέστιο, ιώδιο, φώσφορο και βιταμίνες, είναι από τις πολυτιμότερες τροφές για τον άνθρωπο και φυσικά κατέχουν μία από τις υψηλότερες θέσεις στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα, σε σαλάτες ή και σε μαγειρεμένα πιάτα όπως τις χυλοπίτες με τα καπνιστά μύδια.

Στην Συντροφιά θα βρείτε: γαύρο μαρινάτο, σκουμπρί και μύδια καπνιστά, παστουρμά θαλάσσης, καπνιστούς ουζομεζέδες και άλλα)

 

ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αυθεντικά προϊόντα από ελληνικό βουβαλίσιο κρέας της λίμνης Κερκίνης. Ένας  θησαυρός μεγάλης διατροφικής αξίας εξαιτίας της καθαρής υπεροχής του σε σύγκριση με κάθε άλλο είδος κρέατος. Άπαχο, το πλουσιότερο σε σίδηρο και πρωτεΐνες, το χαμηλότερο σε χοληστερόλη και σίγουρα ελευθέρας βοσκής. Ο ελληνικός νεροβούβαλος, φυλή απειλούμενη και προστατευόμενη σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ, είναι ιδιαίτερο ζώο, ζει σε κοπάδια και πάντα ελεύθερος. Γι αυτό το βουβαλίσιο κρέας είναι εγγυημένα ελευθέρας βοσκής. Σκοτεινό βλέμμα, σκούρο χρώμα, δένει μοναδικά με τα υπέροχα, απόκοσμα, παραλίμνια τοπία, όπου συμβιώνει με ιδιαίτερα είδη πουλιών και ζώων και είναι η δυνατή απάντηση που δίνει η ελληνική παραγωγή Βουβαλίσιου κρέατος στα αμφιβόλου ποιότητας - ακόμα και προέλευσης - εισαγόμενα κρέατα.

Στην Συντροφιά θα βρείτε: Μπιφτέκια και σουτζουκάκια με βουβαλίσιο κρέας, βουβαλίσιο καβουρμά, πικάντικα και καπνιστά λουκάνικα με μοτσαρέλα, βουβαλίσιο μπούτι κ.α.

 

ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι δυο πιο γνωστές γεύσεις της Κρήτης που αφορούν επεξεργασμένο κρέας: το σύγκλινο και το απάκι.
Το σύγκλινο είναι χοιρινό κρέας που διατηρείται μέσα στη “γλίνα”, το λίπος που προκύπτει από το μαγείρεμά του. Η μέθοδος αυτή, που είναι συνηθισμένη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, βοηθούσε ώστε να διατηρηθεί το χοιρινό κρέας όσο το δυνατόν περισσότερο, μετά τη σφαγή του οικόσιτου ζώου, καθώς τα χρόνια εκείνα δεν υπήρχαν ψυγεία για τη διατήρησή του
Το απάκι. Αυτό είναι ένα είδος αλλαντικού που παράγεται από άπαχο χοιρινό κρέας (από όπου πήρε και το όνομά του) ή τώρα πιά και από κοτόπουλο. Για να παρασκευαστεί το απάκι, το κρέας μαρινάρεται για δύο με τρεις μέρες σε ξύδι. Στη συνέχεια καπνίζεται με αρωματικά φυτά και τυλίγεται σε ένα στρώμα από μπαχαρικά και μυρωδικά, αποκτώντας έτσι την χαρακτηριστική του καπνιστή, υπόξινη και αρωματική γεύση. Το απάκι καταναλώνεται ωμό ή το ζεσταίνουμε για λίγο στο τηγάνι ή στα κάρβουνα

Στην Συντροφιά θα βρείτε: Σύγκλινο και απάκι σε συσκευασίες για το σπίτι και πιάτα όπως το σύγκλινο με ελαιόλαδο και σταμναγκάθι ή τις χυλοπίτες με απάκι κοτόπουλο, πεκορίνο και φρέσκια κρέμα.

 

ΠΕΡΕΚ (ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΥΛΛΩΤΑ) (νηστίσιμα)

Το περέκ είναι το συνώνυμο της ποντιακής παράδοσης. Μία πίτα ελαφριά και υγιεινή. Τα φύλλα ψήνονται στο σατζ, μία λαμαρίνα που τοποθετείται πάνω από την φωτιά στο τζάκι. Παρασκευάζονται από ζύμη που περιέχει μόνον αλεύρι και νερό και η αφυδάτωσή που προκύπτει από το ψήσιμο τα διατηρεί για έναν χρόνο εκτός ψυγείου και χωρίς συντηρητικά. Τα φύλλα αυτά βρέχονται και τοποθετούνται στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Ενδιάμεσα τοποθετούμε την γέμιση της προτίμησής μας. Το ψήσιμο του φύλλου (αποξήρανση) σε φυσική φωτιά είναι που δίνει την αυθεντική γεύση της ποντιακής αυτής πίτας.

Στην Συντροφιά θα βρείτε: Έτοιμα συσκευασμένα φύλλα περέκ και συνταγές όπως το περέκ με γέμιση φέτας ,φρέσκο δυόσμο και ανθόμελο.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ (νηστίσισμα)

Στην παραδοσιακή διατροφή των Ελλήνων τα ζυμαρικά ανέκαθεν μετείχαν σε μεγάλο βαθμό. Τα ντόπια ζυμαρικά όπως τραχανάς, χυλοπίτες, πλιγούρι κ.ά. είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χωρίς να περιέχουν λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Συνδυάζονται ιδανικά με το ελαιόλαδο, τη ντομάτα και τα αρωματικά χόρτα, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της Μεσογειακής δίαιτας και μαζί με το ρύζι και τα όσπρια αποτελούν τη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής. Προσφέρουν δύναμη, ενέργεια και σημαντικές θρεπτικές ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι κατάλληλα για starter, κύριο πιάτο ή συνοδευτικό γαρνίρισμα. Η παρασκευή τους ανέκαθεν γινόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνήθως μετά το θέρος και το αλώνισμα. Πρόκειται για σπιτικές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά. Χρησιμοποιούνται μονάχα αγνές πρώτες ύλες (σιμιγδάλι, αυγά, αλεύρι, γάλα κ.ά.).

Στην Συντροφιά θα βρείτε: Χυλοπίτες με αυγά και γάλα, με καρότα, με λαχανικά, με παντζάρι, κοχυλάκια με λαχανικά, ρύζι και ρύζι με λαχανικά, τραχανά και τραχανά με λαχανικά κ.α. Θα βρείτε επίσης πιάτα όπως τις χυλοπίτες με καπνιστά μύδια, ούζο και φρέσκια ντομάτα.

 

ΑΛΟΙΦΕΣ (νηστίσιμες)

Στη Β. Ελλάδα ονομάζονται «αλοιφές», στη Ν. Ελλάδα «σαλάτες», στο εξωτερικό «dips», ενώ οι τελευταίες τάσεις της νέας ελληνικής κουζίνας τα χαρακτηρίζουν ως «αλείμματα».  Όπως και αν αποκαλούνται κατά περιοχή, πρόκειται για προϊόντα φτιαγμένα με αγάπη και φρέσκιες πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα που αποτελούν βασικό έδεσμα του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού.
Στην Συντροφιά θα βρείτε: Λευκό ταραμά, τυροσαλάτα με πιπεριές φλωρίνης, Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, καβουροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και μέλι, τζατζίκι, σκορδαλιά, χούμους κ.α.

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΥΡΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ (νηστίσιμα)

Γευστικά και αρωματικά, τα παραδοσιακά τουρσιά χρωματίζουν το τραπέζι μας νοστιμεύοντας τις νηστείες αλλά και το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Πρόκειται για την παλαιότερη μέθοδο συντήρησης των λαχανικών , τα οποία βυθίζονται σε ένα υγρό διάλυμα αλατόνερου ή ξιδιού με σκοπό να μην χαλάσουν στο πέρασμα του χρόνου. Τα τουρσιά προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα προβιοτικά συστατικά, «καλά» βακτήρια δηλαδή που εποικίζουν το έντερο και συμβάλουν στην υγεία και την καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού.
Σας προσφέρουμε μία ποικιλία λαχανικών, άλλοτε πικάντικα, άλλοτε ξινά, σε διάφορα μεγέθη (ολόκληρα ή ψιλοκομμένα) και γευστικούς συνδυασμούς. Δίνουν υπέροχη γεύση στις σαλάτες και στα κρεατικά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και μόνα τους. Βασικό πλεονέκτημα των τουρσιών μας είναι ότι όλα τα λαχανικά συλλέγονται, επεξεργάζονται και συσκευάζονται με το χέρι, δίνοντας στα προϊόντα την ποιότητα του απολύτως χειροποίητου

Στην Συντροφιά θα βρείτε: Μελιτζανάκι γεμιστό, ντομάτα γεμιστή, σούσι λαχανικών κ.α. που μπορείτε φυσικά να γευτείτε και στο μενού μας.